18 Temmuz 2010 Pazar

Yapma Cennet

Bu hafta bir iş toplantısı için Dubai'de 3 gün geçirdim. Yoğun toplantı programından dolayı çok fazla çevreyi tanımaya fırsatım olmadı ise de bazı izlenimlerimi yazmak istiyorum.

Yerleşim yerlerinin neredeyse tamamen gökdelenlerle dolu olduğu, çok yoğun bir yapılaşma süreci içindeki ülke bazı yönleri ile diğer Arap ülkelerinden farklı. Ulaşım açısından bir toplama noktası (hub) özelliği var. Şeriat kuralları yerine daha liberal bir yapı sayesinde yabancı uzmanları ülkede kolaylıkla istihdam edebiliyor. Bunun üstüne bir de vergi cenneti olması eklenince yabancı şirketlerin Ortadoğu,Afrika merkezlerini çekmek oldukça kolay.

Modern bir ülke görünümü veriyor br çok açıdan ama çok yapay, tarihden yoksun, kültürel birikim içermeyen hali de var. Çok sıcak iklim nedeniyle klimalı kapalı ortamlara mahkum oluyorsunuz gece , gündüz.

Ülkemizin çok daha uygun iklimi, binlerce yıllık kültürü, tarihi dokusu düşünülünce ülke çıkarı düşünen, açık ve ileri görüşlü yönetimler olmamasının bizlere neler kaybettirdiğini bir kez daha acıyla hissettim.

Hiç yorum yok: