18 Ocak 2010 Pazartesi

Doktorlara Tam Destek

Kardeşi dahil bir çok yakını doktor olan ben bu sorunun çıkışına yakından tanığım. Yıllar önce tam gün uygulanmakta idi. Sağlık ocakları ve sosyalizasyon ile hizmet kademelendirilmiş ve bir çok noktaya yaygınlaşmışdı. Doktorlar muayene veya kamu hastanesi arasında seçim yapıyor ve kamuyu tercih edenler eğitimlerine uygun iyi denebilecek ücretler alıyorlardı.

Kenan Evren ve 12 Eylül diktası "Nasıl bir doktor benim paşamdan fazla maaş alır?" takıntısı ile doktorlara düşman kesildi. O günden bu yana sağlık kesimine düşmanlıkdan hiç bir hükümet vazgeçmedi. Halk ile doktorlar karşı karşıya getirildi. Doktorların gerçek ücretleri tırpanlana, tırpanlana belki o günkü seviyelerin %40 larına kadar indi. Sonra yarım gün çalışma ve muayene yolları açıldı. Bazı doktorlar kamu gücünü kullanarak muayehanelerine hasta topladılar. Bu bizzat anne babamın bile başına geldi. Ama sanki her doktor yüzlerce hastayı muayenehanede bakıyormuş gibi hesaplarla doktorları zengin gösteren , kendisinden 3 kat az okuyan (uzman bir doktor 10-12 yıl okumakta) teknik kadrolardan çok daha az maaşlarla kamuda istihdam edildiler. Özel hastaneler kuruldu. Hastalar her tür alavere ile oralara yönlendirildi. Sonra onları da tekelleştirecek şekilde hastalardan fark almaları kısıtlandı.

Bütün bunlar sonunda

- Doktorlar daha az ücret alıyor,

- Bazı özel hastaneler dışında özel hastaneler zarar etmeye başladılar,

- SGK sağlık giderleri çok arttı,

- Artık emekliler sağlık hizmetlerini bedava değil paralı alıyor ve maaşlarından ciddi kesintiler oluyor.

Yani herkes zararda mı derseniz elbette bundan kazananlar vartayı götürenler var ama onlar halk değil!

Bu nedenle hepimiz doktorların eylemini destekleyelim ve palavralara kanmayalım.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Doktor dediğin yalnız hastahanede çalışır.
Muayenehanelerin kapanmasını istiyorum..
Tabi bunun yanısıra doktorların iyi bir maaş almalarınıda istiyorum..ozgan

Arzu Sarıyer dedi ki...

Size katılıyorum dostum.Doktorlar ve eczacılar insan sağlığında iki önemli kuruluş.Oynanan oyunlar çok kötü.selam ve sevgiler.
arzu55