26 Nisan 2010 Pazartesi

Başkanlık Sistemi

Bugünlerde başkanlık sistemi tartışması tekrar alevlendi. Her zaman sapla samanı karıştırmayı adet edinmiş, her olgunun sadece kendi yararına kısmını öne çıkaran anlayış sahipleri bu konuda da "Ne yani Amerika'da demokrasi yok mu?" vb. sözler etmekteler. Bunlara sormak isterim.

- Amerika'da eyaletler , ayrı seçimle gelen valiler, eyalet kanunları var. Bunları da getirecekmisiniz? Ne zaman baklayı çıkaracaksınız ağzınızdan?

- Amerika'da hakimler, savcılar hatta şerifler bile seçimle geliyor. Bunları da düşünüyormusunuz uygulamayı?

- Amerika'da senato ve kongre iki ayrı kanat ve başkanın dahi yasamaya hükmetmesi oldukça güç. Bu ne olacak? Tek adamın belirlediği parlamenterlerden oluşan bir parlemento ile ne ilgisi var Amerikan sisteminin?

- Cumhurbaşkanı Sn. Necdet Sezer iken neden yetkilerinden şikayet eden demeçler vermekteydiniz? Yoksa kanunların kişilere özel düzenlenemeyeceği ilkesinden bihabermisiniz?

- İsterseniz İngiltere ve İsveç'deki gibi krallık sistemi de getirilebilir. Onlar da son derece demokratik ülkeler. Bunu neden önermiyorsunuz?

Gerçekten demokratik bir siyasi partiler ve seçim kanunu olmadan, yürütmenin yasama ve yargı üzerindeki taahkümü kalkmadan başkanlık sisteminin adını bile anmak abesle iştigaldir.

1 yorum:

SeViL ( sevdalitatlar ) dedi ki...

O ülkeyı bu ülkeyı örnek gösterip de onlar gibi olmamız ne beklenilir nede uygulanabilir hem de her alan da..
Çünkü ;
Bizimle onlar arasında çok büyük bir fark var..
Biz de kendi için hizmet yapan idareciler var iken onlarda ÜLKESİ İÇİN hizmet yapan idareciler vardır..
Bu fark ı anlamak lazım ilk önce...


Her sey de " BEN " Diyen asıp kesenle iş yürümez ..bu böyle biline ..