9 Şubat 2014 Pazar

Kamu'nun Ekonomideki Gücü ve Yolsuzluklar

Evet çok büyük yolsuzluklardan söz ediyoruz. Bunlar yozlaşmanın göstergeleri. Ama sadece mevcut hükümet ve iktidarlarla mı sınırlı yolsuzluk? Sadece iktidar değişimi bu sorunu çözer mi?

Kesinlikle çözmez. Bunun nedeni eğer kamu ekonomosinin bu kadar büyük olmasına ve tüm ekonomoyi kontrol etmesine izin verirseniz sorun çözülmeyecek, yeniden başımıza gelecektir.

Düşünün bir medya patronu maden ruhsatı almak açısından kamu yönetimine bağlı olmasaydı "sil o alt yazıyı Fatih" rezaleti olabilir miydi? Kamu bankası sayısı bire inmeli ve tüketici kredisi dışında kredi verememelidir kamu bankaları. Eğer durum bu olsaydı "bana 2 milyon gönder maaş ödeyeceğim" rezaleti olur muydu? "Üzülme havuz için nakit sıkıntın varsa git kamu bankasına al" rezaleti olur muydu?

Bir çevre yolunun nereden geçeceği uzun vadeli planlarda olurdu, başbakanın helikopter gezisi ile saptanmazdı. Bu arsalar için söylenen spekülasyonlar olmazdı.

Kamunun ekonomideki etkisi yıllar içinde, tüm özelleştirmelere karşın giderek daha da artmıştır.

Aslında olumlu görünen her adımın altında da bu yolla çıkar sağlandığını düşünmekteyim. Örneğin sağlık reformu denilen uygulamaların aslında bizlerden kesilen SSK primleri ve vergilerden elde edilen gelirlerin kamu eliyle özel sağlık şirketlerine aktarılması olduğunu görüyoruz. Peki burada ihaleler, ödemeler, sözleşmeler şeffaf mı? Bunlara evet diyemiyorsanız bu sektörün aslında kamu denetiminde olduğunu görürüsünüz.

Yani trilyonlarca lira (yeni lira) ekonomiyi kamu yönetiyorsa, kamuyu tek parti yönetiyorsa, seçim barajı ve siyasi partiler kanunu ile bu partiyi de tek kişi yönetiyorsa ne yolsuzluk biter, ne haksızlık!

1 yorum:

gülsen VAROL dedi ki...

Uçuruma yuvarlanmaması için duadan başka yapabileceğim bir güç yok maalesef elimde. Ve son virajı da dönmek üzere güzel ülkem.. ve ne yazık ki hâlâ bunun bilincine tam olarak varmış değil.
Bazen hatta son zamanlarda devamlı olarak, bu çoğunluğa recep ile çok diye düşünüyorum sevgili Uygar.

İlgileneceğinden emin olduğum haberler var sayfamda..:)