19 Nisan 2008 Cumartesi

OKUDUĞUM SON 3 KİTAP

1) Susanna Tamaro/Her Sözcük Bir Tohumdur/Can

Susanna Tamaro'nun güzel anlatımıyla dil ve sözcükler üzerine felsefi bir deneme.

"Ahlaksal görecelik sayesinde toplumumuz eğitmek işlevine son verdi.
Aile terbiye etmiyor, okul terbiye etmiyor, toplum terbiye etmiyor.
Terbiye etmek,eğitim vermek izlenecek bir yol göstermek demektir ama bunu yapabilmek için izlenecek yolu tanımak gerekir. Hayatın kendisi amaçsız, başıboşça dolaşmaksa, saygı duyulması gereken sınırlar bilinmiyorsa, ulaşılması gereken ufuklar yoksa nasıl yol gösterilebilir ki?"

"Ona ne yanıt verebiliriz? Dünyayı kullanıp attım çünkü bana böyle yapılması söylendi mi diyeceğiz? Neden sevdiğimiz tek yaratık insandır ve geri kalan her şey yararlı ve sevimli bir sahne süsünden ibarettir?"

Eğer günümüz dünyasını anlamakta zorluk çekiyorsanız bu kitap belki bazı açıklamalar getirmenize yararlı olabilir.

2) Albert Camus/Veba/Can

Bu klasik romanı ne yazık ki ancak okuyabildim. Bir kent, veba salgını, yetkililer, sıradan insanlar, doktorlar, tüccarlar bu romanın kahramanları.

"... bir insanın yaşamının ilk yarısının bir yükseliş, ikinci yarısının bir iniş oluduğunu, iniş dönemindeyse günlerin artık insana ait olmadığını, herhangi anda elinden alınabileceğini, böylece günlerle pek bir işi kalmadığını ...."

İnsan psikolojisi çok iyi irdelenmekte bu romanda.

3) İnci Aral/Unutmak/Merkez Kitaplar

Sevdiğim yazar İnci Aral'ın "anlatı" türünde nitelendirdiği bir uzun röpörtaj. Hayatı, romanları ve edebiyat üzerine.

Bu kitap sayesinde okumam gereken bir çok kitap daha belirledim gerek İnci Aral'dan gerekse diğer yazarlardan.

"Bazen çok kibar, çok sevimli biri olur evin sahibi. Ama biraz sonra bir bakarsın ki bir şey anlaırken küfür kıyamet gidiyor. Anlarsın ki o evdeki kuralların hepsi aileden kalmış. Öyle görmüş öyle gösteriyor ama öyle yaşamıyor."

"Ölüm içimizdedir, alt bilincimizde durur ama çok uzak görünür. Çünkü çoğunlukla beklemediğimiz yerde ve zamanda yakalar bizi. "

Hiç yorum yok: