9 Eylül 2008 Salı

İMAR RANTINA SON

Son günlerde özünde imar durumu değiştirmeye dayalı bir çok rant, rüşvet ve yolsuzluk iddiası gündeme geldi. Aslında konular belediyelerin muhalefet partisi temsilcilerinin de bulunduğu meclislerinde ele alınıp onaylanıyor. Ama sayfalarca bir rapor içindeki bir ada/parselin ne anlama geldiğini meclis üyelerinin pek de bilinçli olarak oyladıkları söylenemez. Görünüşte iktidar partisi içinde de bundan şikayetler var. Öyleyse bu konuda somut ve çok etkili olabilecek önerimi aşağıda yazıyorum.
"İmar durumu değişiklikliklerinden ortaya çıkan yapı izni miktarındaki artışın her bir metrekaresi büyük şehir belediye sınırlarında lüks inşaat, şehir merkezlerinde 1. sınıf inşaat ve diğer yerlerde 2. sınıf inşaat bayındırlık birim fiyatlarından hesaplanır. Bu miktarın tapu edinme tarihinden itibaren 5 yıla kadar %40'ı, 5 yıldan önce edinilmiş mülklerde %25'i mal sahibi tarafından maliyeye bir yıl içinde ödenir. Ödenmediği takdirde imar durumundaki lehde durum eski haline döner."
Niye %40 diyorsanız çıkan ilave inşaatı kimi yerde %60, kimi yerde %40 pay ile müteahhite verilebildiği için bunun mal sahibine zarar vermeyecek minimum oran olarak düşündüm. Bu sayede imar değişiklikleri için ona, buna rüşvet dağıtma herhalde kalkar.

Hiç yorum yok: