24 Temmuz 2011 Pazar

Kıdem Tazminatı Fonu

İşçi statüsünde çalışanların emekli ikramiyesi, en önemli iş güvencesi olan Kıdem Tazminatına göz dikildi. Fakir , fukara, garip, guraba edebiyatı ile işe koyulan hükümet neden bu düzenlemeyi yapmak istiyor? Yapılan açıklamalarda eksik olan ne?

- Deniyor ki kıdem tazminatı fonu , kutsal olacak, dokunulmayacak. İşsizlik fonu kutsal değilmiydi? Trilyonları GAP'a aktardınızda, işsizlerin yararlanmasını kolaylaştıracak en ufak düzenleme yapmadınız? Bu fonda hükümetlerin keyfi kullanımına açılacak, para biriktikçe iştahı kabartmaya devam edecektir.

- Deniyor ki işden kendi isteği ile ayrılana da fondan para verilecek. Peki bunun için 10 yıl koşulunu niye getiriyorsunuz?

- En önemlisi birikmiş tazminatlardan kim sorumlu olacak? Bunu kimse açıklamıyor. Şu anda özel sektörün çalışanlara 80 Milyar TL (80 Katrilyon) kıdem tazminatı borcu var. Büyük şirketler bunlar için karşılık ayırırken, bir çok şirketin bunu ödeyecek kaynağı yok. Bunu devlet mi üstlenecek? O zaman işverenlerden bu parayı taksitle de olsa toplaması gerekir. Diyelim ayda 6 Milyar TL. taksit ödeyecek olsaydı işverenler bu kanunu göbek havaları ile karşılarmıydı? O zaman ya bunun üstüne su içilecek, ya da bundan işevrenler sorumlu olmaya devam edecek. O zamanda bu kısım için (şu anda esas biriken ve önemli olan kısım) tüm eski sorunlar sürecek demektir.

Sonuç olarak çaktırmadan, bir şey yok, iyileştiriyoruz diye getirilmeye çalışılan bu düzenleme yine bizleri mağdur edecektir. Sesimizi yükseltelim!

Hiç yorum yok: