19 Aralık 2013 Perşembe

Bu Daha Başlangıç

Ortalık toz duman. Sözü geçen rüşvet ve kara para miktarını aklınız almamış olabilir. Dün "kahraman" denilen polislerin bugün komplo ile suçlanmasına hayret etmiş olabilirsiniz. Ama rakamlarla bunu buz dağının görünen yüzü olduğunu anlatmaya çalışacağım. Bu operasyonda konuşulan rakamlar toplamda 1 milyar doları buluyor. Eski parayla 2 katrilyon TL.

Türkiye GSMH olarak 2003'de 300 Milyar dolardan 2012'de 790 Milyar dolara varmış. Ortalama 546 Milyar dolar dense 11 yılda 6.000 Milyar dolar bir milli hasıla söz konusu. Dünya Bankası ortalama rüşvet değeri olarak GSMH'nın %0.5 (binde 5) öngörmekte dünya ortalaması olarak. En iyimser veri ile bunun Türkiye için %2 olduğunu varsayalım. Bu da 11 yılda 120 Milyar dolar rüşvet dağıtılmış demektir.

Yani hayret edilen bu rakam gerçeğin sadece %1'i bile değil. Tüm kamu banka kredileri, tüm ihaleler, imar değişikliğinden etkilenen tüm arsa ve inşaatlar, maden arama izinleri, HES ve enerji faaliyetleri, faizsiz finans adı altındaki tüm faaliyetler yakından incelenmelidir. Bunlar bize çok daha büyük yolsuzlukları göstermeye gebedir.

Yolsuzluk ile mücadele deyip buna bulaşanları açıkca koruyan hiç bir iktidar ayakta kalamaz.

Hiç yorum yok: