18 Ekim 2008 Cumartesi

BM

Türkiye BM Güvenlik Konseyi üyeliğine seçildi. İstendiğinde dış işlerinde başarılarımızın olabileceğine dair iyi bir kanıt. Bu vesile ile BM üzerine bazı görüşlerimi dile getirmek istedim.
Öncelikle Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi bence yanlış bir uygulama. Güvenlik konseyi 5 en büyük ekonomi, bu beş ülke dışında kalan nüfusu en kalabalık 5 ülke ve seçimle gelen 5 üyeden oluşmalı bence. Nitelikli çoğunluk ile kararlar almalı ve hiç bir üyenin veto hakkı bulunmamalı. Amerikanın etkisini azaltacak bu uygulamaları hayata geçirmek için Çin öncülük ederse gerek dolar stoğu, gerekse ABD firmalarındaki payları ile etkin olabilir bence.
Ayrıca BM'in daimi ve etkili bir silahlı gücü olmalı ve sorunlara çok daha etkin müdahele edebilmelidir. Dünya ülkelerinin gelişmesindeki adaletsizlikleri dengeleyecek roller üstlenmelidir. Amerika'nın kriz için ayırdığı bütçenin %10'u ile Afrika'nın bir çok sorununu gidermek mümkündür.
Bunlar biraz ütopik gelebilir sizlere. Buna karşın eğer kapitalist ekonomi varlığına devam etmek istiyorsa yeni tüketiciler yaratmak zorunda. Günde 1 doların altında geliri olan milyonlarca insan ile bunu sağlayamaz. Sorunlara daha değişik ve radikal bakmanın zamanı geldi de geçiyor bile.

Hiç yorum yok: