11 Ekim 2008 Cumartesi

EKONOMİK KRİZ ve PARA

Ekonomik kriz bizi etkilemez söylemleri giderek zayıflıyor. Pek fazla etkilemez diyen de kalmadı sayılır. Daha önce borsa çıktığında bunu kendisinin ekonomik başarısı sayanlar niye şimdi borsa düşünce bu ekonomik başarısızlığımız demiyorlar?
Kriz finans sisteminden ve globalleşmeden çıktı. Bunu çok iyi anlatan , aslında günümüzde paranın bir tür hokkabazlık ürünü haline geldiğini vurgulayan İngilizce bir Google videosu var. Fırsatınız olursa bunu izlemenizi salık veririm.

http://video.google.com/videoplay?docid=-9050474362583451279

Eskiden karşılığı altın olan kağıt paranın hikayesi ve günümüzdeki paranın sadece borcun bir karşılığı olması güzel anlatılıyor. Açık bütçe veren kamu ekonomisinin ve kamunun özel banka ve kişilerden borç alarak açıkları kapatmasının anlamsızlığı ve sürekli balonun şişmesinin mümkün olmadığı anlatılıyor.
Evet hiç bir ekonomi sürekli büyüyemez. Bir kaç kişi borcunu ödemezse sorun olmayabilir. Ama milyonları bulan kredi kartı ve tüketici kredisi borçlusunun işini kaybetmek, satışları düşmek, alacağını alamamak gibi nedenlerle borçlarını ödeyemez haline gelirse ekonomik çöküş kaçınılmaz. Üstelik 2001'e göre bireyler çok fazla daha borçlu. Ne yazık ki üretime ve üretenlere değer vermek yerine tüketimi şişirdik de şişirdik. Balon patlamaya çok yakın.

Hiç yorum yok: