6 Aralık 2008 Cumartesi

IMF Taleplerine Hayır!

Daha önceki IMF programı enflasyonu düşürmek ve kamu maliyesini kontrol etmek dışında hemen hiç bir olumlu sonuç vermemişti.Şimdiki IMF koşulları ise Türkiye'nin ölüm fermanının ilanı anlamına gelecektir. Taleplere ve olası sonuçlarına bakarsak:
Bütçe harcamaları kısılsın. Bütün dünya hatta en liberal Amerika bile Keynezyen politikalar denen kamu harcamalarını artırıp piyasayı canlandırmaya çalışırken bu kısılma "ümük" sıkma anlamına gelecektir. Tabi ki kamunun anlamsız har vurup, harman savurması değil üretimi teşvik edecek altyapı yatırımlarına yönelmesi gerekmektedir.

KDV'nin her üründe %18'e çıkarılması. Tek KDV oranı bence doğru olmakla birlikte bu oranın %10'a inmesi ve vergi iadesinin aylık hale getirilerek, fiş toplamanın teşviği gereklidir. Bu istenen dar gelirli ve işsizin açlığının artması anlamına gelmektedir.
Kamu personeli reformu ve maaş artışı yapılmasın. Zaten reformun reform olduğu yok. Yapılan yetersiz olacakdı. Her ülkede kamu çalışanlarına harcamalar artırılırken bunun yapılması piyasayı daha da daraltacaktır.
Belediyelere 2.3 Milyar YTL az para aktarılsın. Daha az para aktarılması değil aktarılan paranın doğru harcanmasının denetlenmesi ve kalıcı altyapılara harcamalara ağırlık verilmesi lazım.
Sosyal güvenlik açığını daraltın. Daha önce IMF politikaları ile kapattığımız SSK ilaç fabrikası, özel hastaneler ve ölçüm merkezlerinin teşvik edilmesi sonucu oluşan açığı şimdi de katkı payı artırılarak bizden toplamalarına isyan etmemek elde değil. Yeşil kart sistemi güya gelmiş olan herkese sağlık sigortası ile zaten kalkmış olmalıydı!
IMF'ye efelenmek gerekiyorsa şimdi efelenmek zamanıdır hatırlatırız.

1 yorum:

SERAP dedi ki...

Bayramınız ve tatiliniz çok güzel geçsin:)