20 Aralık 2008 Cumartesi

Kefen Biçmek

Başbakan ekonomi hakkında olumsuz yorum yapanları ölmeden kefen biçmekle suçladı. Amacım hastanın ölmemesi olduğundan bazı önerileri sıralamak isterim.

İşsizlik Fonu kullanımı koşulları kolaylaştırılmalı ve işsizlik maaş süresi uzatılmalıdır. En az 100 gün sigortalı olarak çalışan herkes emeklilik hakkı kazanana kadar her durumda işsizlik maaşı alabilmeli. Örneğin sigortalı çalışılan her 20gün için 1 YTL ve minimum 50 YTL. işssizlik maaşı ödenebilir. Bu işsizlerin kayıt altına alınması ve tam sayısının çıkarılması için de gereklidir.

İşverenlerin hem mevcut çalışanların işini koruması hem de yeni işçi almasını teşvik edecek bir yapıda teşvik edilmesi sağlanmalı. Bu orana bağlı olarak devlet işveren SSK primlerinin bir kısmını üstlenebilir.
Vergi iadesi sadece çalışanlar için değil herkes için getirilmeli ve aylık olarak ödenmeli. Bu aynı zamanda kayıt dışı ekonomi ile mücadeleyi de kolaylaştıracaktır.
KDV oranı tüm ürünler için %8'e indirilmeli. Bu yolla hem ekonomik canlanma hem de KDV oranı sahtekarlığı ile yapılan vergi kaçaklarının azalması sağlanabilir.
ÖTV ve Özel İletişim Vergisi maktu hale getirilmeli. Benzinin ÖTV'si 1 YTL'ye inmeli, Telefon görüşmelerinin ÖİV'si dakika başı 0.1 YKr olarak indirilmeli. Elektrik üzerindeki TRT payı kaldırılmalı.
Banka kredilerinden alınan KKDF kaldırılmalı. Kredi kartı taksitlemede uygulanacak faiz aylık tüketici kredi faizinin 2 katını aşmamalı. Kredi kartı ve hesap işletim ücreti kalıdırılmalı.
TCMB faizleri çok daha radikal olarak indirmeli.
Dalgalı kur bırakılarak, acı bir reçete olsa da paramız devalüe edilmeli.
Yurtdışına olan kamu borçlarının yüksek faizli olanların ya faizi indirilmeli yada yüksek faizin ödenmeyeceği net bir şekilde beyan edilmelidir.
Bu konudaki kaynak kamu tasarrufu, ekonomik hareketlilik ve azalan kayıtdışı ekonomi ile finanse edilebilir. Aksi halde kapanan fabrikalar, işsiz insanlar, çalışmayan arabalar ile maliyet çok daha ağır olacaktır.

1 yorum:

fatos dedi ki...

merhaba geri döndüm buralardayım..
sevgilerimle..