13 Aralık 2008 Cumartesi

VATANDAŞLIK NUMARASI

Uzun süredir kullandığımız vatandaşlık numarasının yeterince iyi değerlendirilemediği ve anlaşılamadığı kanısındayım. Mesela son zamanlarda 6 milyon seçmen arttı, mükerrer oy kullanılacak diye bir kuşku var. En basit bir programla bile aynı vatandaşlık numaralı tek şahsın birden fazla sandıkda oy kullanma listesinde olması engellenebilir. Bu böyle değilse ve tek bir örnekle bile aksi kanıtlanırsa bu yazılım hatası değil kötü niyetli ve seçimlere hile katan işlem olarak adlandırılır. Eğer partiler biliyorsa bu tür örnekleri ortaya çıkarmalı, yoksa yaşı tutan herkesin seçmen listelerine otomatik yazılmasını demokrasi açısından olumlu karşılamalıdır.
Bu listelerde ölenler, askerler, mahkumlar da olduğu söz ediliyor. Eğer kamu bilgi işlem altyapısı bir birine senkron çalışsa ölen bir kişi otomatik olarak seçmen kütüğünden düşürülür, askerlik veya mahkumiyet boyunca geçici olarak listelerden çıkarılırdı.
Yine bayramda 40.000 ölünün yakınlarının SSK'dan maaş çekmeye devam ettiklerinin tespit edildiği haberleri vardı. Bunların hepsi yasadışı olarak gömülmediyse ölenlerin emeklilik maaşları otomatik kesilebilir ve hatta dullara maaşları otomatik olarak bağlanabilir.
Tabi bunlar entegre bir kamu bilişim altyapısı ile olur. Bilişim bakanlığı kurulması bu yönde ilk adım olabilir.

Hiç yorum yok: