13 Aralık 2009 Pazar

Kendine Demokrat

Sonunda DTP davası birden hızlandı ve sonuçlandı. Bu konuda konuşan DTP milletvekillerinden bir diğer partileri "kendine demokrat" lıkla suçladı.


Türkiye'de kendine demokrat olmayan o kadar az kişi var ki? Bu sitenin yazarı bunlardan biri olmamaya çalışıyor.


AKP hakkında dava açılınca "politik", DTP hakkında açılınca "hukuki". AKP kapatılmayıp, davası çok hızla görülüp, para cezası ile kurtulurken "politik karar", "Anayasa Mahkemesi kararları zorlaştırılmalı", "Avrupa'da parti kapatılmıyor" ; DTP kapatılınca "hukuki",partiyi kendileri koruyamadı","Batasuna kararına bakın". Bu süre içinde siyasi partiler yasasını niye değiştirmediniz diye soranlara sapur/supur cevaplar.


Bence DTP kendi isteğiyle ve tamamen hak ederek kapatıldı. Ama bu dava çoktan sonuçlandırılmalı ve ilave deliller verilerek daha fazla milletvekili siyaset hakkını yitirmeliydi. Ama AKP'nin de kapatılmayı hukuken tamamen hak ettiğini düşünüyorum.


Terör ile arasına çizgi çekmeyen hiç bir hareket hiç bir insani davayı savunamaz. Dün AKP'nin kapatılmasını isteyen fakat bugün DTP niye kapatıldı diyenler de var. Mahkemenin bu sorunu çözmediğini anlayıp karar vermesini istiyorlar. Yani politik karar vermeliymiş en üst hukuk kurumu. Mahkemeler ellerindeki yasalara ve vicdani kanaatlere göre karar verirler -vermeliler-. Mahkemeler ülke şu an şu durumda deyip karar vermezler. Ama ülkede bu kapatmayı kamuoyunda haklı çıkaracak bir dönem beklendi gibi izlenimim var. Bu da olmaması gereken bir durum (daha önce de yazmıştım).


Eğer demokrasi isteniyorsa seçim barajı kaldırılıp, teröre bulaşmayan muhalif partilerin de temsil şansı bulabileceği ortam yaratılmalıdır. Buna yine kendine demokrat AKP ve CHP yıllardır karşı çıkmakta.

Hiç yorum yok: