29 Haziran 2014 Pazar

OKUDUĞUM SON 9 KİTAP

1)Ve Dağlar Yankılandı/Khaled Hosseini/Everest

Afganistan'da geçiyor roman. Bir ülkenin yıllar içinde nereye geldiğini iki kardeşin hikayesi üzerinden anlatan sürükleyici bir roman.

2) Utanç/J.M. Coetzee/CAN

Nobel ödüllü yazarın güzel bir romanı. 40 yaş üstü bir profesör ve öğrencisine taciz olayı ve Güney Afrika kırının zor yaşamı. Kadınlar, taciz ve tecavüz üzerine sert birroman.

3) Aspidistra/George Orwell/CAN

Kapitalizmin boyunduruğuna girmek istemeyen ve çok sınırlı bir parayla geçinmek zorunda olan bir gencin öyküsü. Bu genç şairin dramatik öyküsü. Orta sınıfın özentisi ile ince bir alay var romanda.

4) Bazı Kadınlar/Alice Munro/CAN

Bu öykü kitabında çeşitli kadın öyküleri anlatılıyor.

"İnsanların kendilerini bir takım kisvelerin içine hapsetmeleri" diyordu mektupta, "bence çok aptalca. Bir mühendis, ya da doktor veya jeologun giysilerinden bahsediyorum ve sonra da derinin bu elbiselerin üzerlerine geçmesinden,yani elbiselerin deriye işlemesinden, ardından da kişinin bunları asla üzerinden çıkaramamasından. ..."

"Bir erkeğin odayı terk ettiğinde, o odadaki her şeyi geride bıraktığını asla unutma", demişti ona, arkadaşı Marie Mendelson. "Bir kadınsa, odadan dışarı çıktığında, o odada olmuş her şeyini beraberinde götürür."

5) Yolların Başlangıcı/Amin Maalouf/YKY

Dağ'lı (Lübnan,Suriye) bir aile. Misyoner eğitim faaliyetleri. Küba'ya göç etmiş bir kardeş. 20. yüzyıl başlarında geçen ve o karışık dönemlerde Ortadoğu'nun karışık yaşantısında bir hayat.

"Doğulular, Batı'nın onları geçmiş olduğunu gördüler, ama bunun nedenini bir türlü anlamadılar. Bir gün yakasına çiçek iliştirmiş bir Batılı gördüler. Demek buymuş, dediler kendi kendilerine, bunların ileri olmasının nedeni! Biz de yakalarımıza çiçekler takarsak, onları yakalarız! ..."

6) Körlük/Jose Saramago/CAN

Bir gün bulaşıcı körlük yayılır ve körler çoğunluk haline gelir. İnsanlık ile hayvanlık arasında nasıl milimetrik bir yakınlık olduğunu görüyoruz. Bir çok insani kısıtlamayı başkaları görüyor diye yapmadığımız bu romanda açıkca ortaya konuyor.

7) Gölgeler ve Hayaller Şehrinde/Murat Gülsoy/CAN

1908 yılında İstanbul'a gelen bir gezgin gazeteci kökenlerine iner.

Sürükleyici bir roman.

8) Joy'un Son Günü/Jonathan Lee/YKY

İş dünyasının ve bugünkü özel yaşamlarımızın ne kadar riyakar olduğunu bu roman bir kez daha vurguluyor bizlere. İntihara sürüklenen bir çalışanın son anları.

9) Sivrisinek Sahili/Paul Theroux/YKY

Amerika'nın kapitalist gelişiminden hiç memmun olmayan bir mucit. Honduras'a gidip ailesiyle bir macera yaşıyor. Oğlunun ağzından anlatılan bu roman insanın babasına saygısı, azmin yapabilecekleri ile maceranın beklenmedik sonuçlarını heyecanla okuyoruz.

Hiç yorum yok: