4 Nisan 2009 Cumartesi

Dış Politika

Dış politikanın ülke yararını gözeterek yapılması gerektiği ve dış politikada "kardeş ülke" olamayacağı bir kez daha ortaya çıktı. "Kardeş ülke" Azerbeycan lideri Aliyev Türkiye Ermenistan sınırını açarsa Bakü Ceyhan boru hattını kapatırım tehdidi yapabildi. Azerbeycan kendi çıkarları açısından "kardeş" Türkiye'yi tehdid edebilirken yıllardır açılmayan sınır nedeniyle sadece o yöre halkının ekonomik kaybı çıkarlarımız için sınırı açmamız gerektiğini gösteriyor.
Daha önce 12 Eylül yönetimi Yunanistan'ın NATO'ya dönüşünü veto etmeyerek ulusal çıkarları ABD çıkarlarının gerisine atan bir politika izlemişti. Şimdi de sessiz, sedasız bize AB'de uyguladığı tüm vetoları kaldırmadan Fransa'nın NATO askeri kanadına dönüşünü onaylayacak görünüyoruz. Seçim curcunasından sorun doğru dürüst tartışılamadı bile. Kıbrıs'ın, sorun çözülmeden AB'ye girmesi ile yaşanan tıkanıklığı aşabilecek, çok ciddi bir dış politika silahı heba edilmekte.
NATO genel sekreterliği için veto silahını kullanması ise ROJ TV'den mi yoksa "Karikatür Krizi" nedeniyle mi anlaşılamıyor. Karikatür krizi olmasaydı bu veto olabilecek miydi?
Ülke çıkarını öne alan bir dış politikayı görebilmek dileğiyle ....

Hiç yorum yok: