8 Nisan 2009 Çarşamba

OKUDUĞUM SON 3 KİTAP


1) Zülfü Livaneli/Son Ada/Remzi Kitabevi

Kurgu roman ülkemize çok benzeyen geçmişi olan bir ülkenin unutulmuş bir adasındaki mutlu yaşamı devlet adamlığı adına mahvedeven bir eski başkan ve ada halkını anlatıyor. Halk nasıl unutuyor, aldatılıyor ve yönlendiriliyor ibretle izliyoruz. Doğanın dengesini bozmaya gelmeyeceğini de anlıyoruz.Kısa ve sürükleyici bir roman.

2) Ayşe Kulin/Nefes Nefese/Everest

İkinci dünya savaşı yılları. Karnelerinden dolayı bugün meydanlarda eleştirilen İnönü ve "Monşer" denebilinen Dışişleri görevlilerinin Türkiye'yi savaşın dışında tutmak ve Nazi zülmünden Türk Vatandaşı Yahudileri kurtarmak için gösterdikleri kahramanlıklar amlatılıyor romanda.Otoriter bir baba, biri bir diplomatla biri babasının evlatlıktan reddetmesini göz önüne alarak bir Yahudi gençle evlenen iki kızı ve aile ilişkileri romanın temasını oluşturuyor.

"... Korkudan işemişim bak...Kaçmasam, nüfus kağıdım yanımda olmadığı için ben de çü..mü polis denen pisliklere göstermek zorunda kalacağım... Kaçmak! Neden kaçıyorum oğlum? Hırsız değilim, katil değilim, suçlu değilim, sekseniki yaşındayım oğlum..."

3) Mine G. Kırıkkanat/destina/Literatür

Yakın geleceği anlattığı bu kurgu romanda olanlar çıkar mı çıkmaz mı bilinmez ama kesinlikle olası. Bunları merak ediyorsanız bu romanı okumalısınız.

"Yeni Roma'ya eski Romalı patron biçecekler. Ama Romalı kurucu soyundan inen bir varis, fenerin bekçisi kim olursa olsun, onun üstünde yer alacak bir sembol..."

"Hilmi, arada bir "Ülkeniz niçin yok oldu?" diye soranlara "Cehalet ve görgüsüzlük, kişiliğimizi yok etti" diye cevab vermeyi alışkanlık haline getirmişti."

Hiç yorum yok: