28 Kasım 2008 Cuma

3. Nesil İhalesi

Sonunda yıllarca gecikmeyle 3. Nesil ihalesi sonuçlandı. AVEA ve Vodafone'un çok ısrar ettikleri Numara Taşınabilmesi durumu pek değiştirmedi ve bir yıl boşa geçirildi.
Bazıları Turkcell'in gereksiz fazla ödediğini, bazıları ise 40 MHz bir bant genişliği ile daha kaliteli hizmet verileceğini söylüyor. Bilen, bilmeyen yorum yapıyor. Ben de okuyucularıma durumu açıklamak istedim.
AVEA ve Vodafone'un minimum fiyatlarla aldıkları B ve C tipi lisanslar bugün ve bir kaç yıl birbirinden hiç bir farklılık getirmeyecektir. Ancak 4. Nesil ile B tipi lisansın ilave 5 MHz bandı yararlanılabilir hale gelebilecektir. 30 MHz band genişliği abone sayıları düşünüldüğünde Turkcell'in aldığı 40 MHz band kadar, hatta daha iyi bir servis kalitesi sağlayabilir bu iki operatöre.
Turkcell ise hem 3. Nesilde de iddialı olduğunu hem de birinciliği kimseye kaptırmayacağını gösterdi ki bunun pazar değeri 100 M Euroyu geçer.3. Nesil asıl olarak bizleri sabit ADSL mahkumiyeti ve kötü servis kalitesinden kurtaracak Mobil Genişbantı getirecek.

Hiç yorum yok: