25 Kasım 2008 Salı

OKUDUĞUM SON 3 KİTAP

1) Dido Sotiriyu/Benden Selam Söyle Anadolu'ya/CAN
Kurtuluş savaşı , 1. dünya savaşı sırasında Ege'de bir Rum köyü ve köylüsü kahramanımız. Bir çok kez savaştan kaçıyor. Yunan kuvvetleri cephesinde savaşa katılıyor. Savaşın vahşeti güzel bir şekilde vurgulanıyor. Resmi tarih dışı bir bakış açısı. Belki de kitapdaki anıları anlamak da zor. Yine de olaylara geniş açıdan bakmanıza yardımcı olabilir bu roman.
"Eğer askersen ve sorarsan kendi kendine: Ben ne için ölüyorum, diye ... ayvayı yersin!""Burada gizli yolcu değilsiniz ki, diye karşılık verdi. Ödediniz biletinizi.Hem de çok pahalıya."
2) Murathan Mungan/Kadından Kentler/metis
Sonunda hepsi bir birine bağlanan 15 öykü. Sevdiğim ve kadınların ruhunu çok iyi anladığını düşündüğüm yazar Murathan Mungan'dan. Kadınların konumu ciddi şekilde sorgulanıyor bu kitapda.
"Hafta sonunu doldurmak için düşündüğü her şey birdenbire pek boş, anlamsız ve beyhude göründü gözüne. Olmamıştı. Bir şeyler olmamıştı işte. Bir meslek sahibi olmaya, ekonomik özgürlüğünü kazanmaya, kendi ayakları üzerinde durmaya, sürekli işinde yükselmeye çalışırken bir şeyleri kaçırmıştı elinden. Neyin olmadığını bilmiyordu ama, olmamıştı işte!"
"Kardeşini artık tanımadığını düşünüyor. Belki de hiç tanımadı. İnsanın yalnızca kardeşi olduğu için birini tanımış sayılmayacağını, bazı huylarını bildiğimiz insanları bütünüyle tanıdığımızı saydığımızı, ama günün birinde hiç beklenmeyen şeyleri yapanların da o bizim kendilerini tanıdığımız insanlar arasından çıktığını düşünüyor."
"Nasılsın" diye soranlara "Diyarbakır yorgunuyum." diyordu."
3) KHALED HOSSEINI/Uçurtma Avcısı/Everest
Afganistanlı iki çocuk, arkadaşlıkları, baba-oğul ilşkisi, bitmeyen kefaret, işgal, Taliban. Roman son derece sürükleyici. Bazan insanın basireti bağlanır ve başına büyük belalar açar. Bu romanda bunlara tanık olacaksınız.
"Bir insanı öldürdüğün zaman, bir yaşamı çalmış olursun."
"Senin bu kadar mutlu olmana, ancak senden bir şey almaya hazırlandıkları zaman izin verirler."

Hiç yorum yok: