16 Kasım 2008 Pazar

Yeni Ceza ve İnfaz Yasası Önerisi

Son zamanlarda bazı hukuki ve cezai uygulamalar kamu vicdanını derinden rahatsız ediyor. Bu benim için ise neredeyse yıllardır kanayan bir yara.
Adam alkollü araba kullanıyor, sürat yarışı yapıyor, kaldırımdaki genç kıza çarpıyor ve öldürüyor. Bir kaç gün gözaltı sonrası tutuksuz yargılama. Nasıl oluyorsa ceza indirimleri ile 18 ay hapis. İlk suç olmasından para cezasına döndürülüp "katil" dışarıda.
Adam'ın yazıları muhalif ve beğenilmiyor. 301,159 bir çok madde devreye giriyor. Yıllarca tutuklu yargılanıyor. Cezası 10 yılı aşıyor. İnfaz yasasından yararlanamıyor. Halen içeride.
Adam belediye başkan yardımcısı. İnsanları toplu yakmaktan yargılanıyor. Savunma avukatları adalet bakanı oluyor ileride. Hiç bir zaman yakalanmadan yıllarca serbest kaçak oluyor. Zaman aşımını bekliyor.
Adam'ın oğlu polisin dur ihtarına uymadı diye öldürülüyor. Polislerin silahı yanlış ateş alıyor, delil gömlekler kayboluyor. Yetkililer yargılama izni vermiyor. Görevini sürüdüren, maaşını alan polisler yakalanıp , mahkemeye getirilemiyor. Duruma isyan eden baba hakkında dava açılıyor.
Yaşını küçültmüş, 14 yaşındaki çoçuk haydut 140. kez kapkaç veya yankesicilikten yakalanıyor. Yaşı küçük olduğundan savcı tarafından yeni suçları işleyip dünya suç rekorlarını kırması için serbest bırakılıyor.
Daha fazla örnek vermeyeyim. Sizin de içiniz kaldırmaz bu örnekleri. Bu durumda sorunu kökten çözecek bir ceza yasası ve infaz yasası önerim var. Bari yapılanın adı konmuş olur.

Madde 1) Her tür muhalif fikir, parti, düşünce, yazı, açıklama,miting ve benzeri kalkışım yasaktır. Bu suçu işleyenlerin göz altı süresi 72 gündür. Bu süre sonunda suça kanaat gelirse kişinin kaçıp, kaçmama durumuna bakılmaksızın tutuklu olarak yargılanır. Suç mahkemede kesinleşirse ceza ömür boyu hapisdir. Ceza infazı ertelenemez.
Madde 2) Her tür rüşvet, hırsızlık, yankesicilik, dolandırıcılık, ırza geçme, taciz, tecavüz ve madde 1 de sayılmayan tüm suçlar için göz altı süresi 12 saatdir. Bu süre sonunda yargılama tutuksuz olarak yapılır. Suç mahkemede kesinleşirse ceza hakim takdirinde 1 ile 10 asgari ücret arası para cezasıdır. Parasal durumu uygun olmayanlar cezayı taksitle de ödeyebilir.

Hiç yorum yok: